Proses Membuat Keropok Keping
Kenapa Keropok Keping Mak Kemas Bukit Payong antara keropok keping paling sedap di Terengganu????


Keropok Keping Mak Kemas Bukit Payong dihasilkan daripada ikan "fresh" yang bermutu tinggi. Dibawah merupakan proses dalam menghasilkan keropok keping ini.
1- Ikan Tamban yang baru diperolehi dari nelayan tempatan terus diproses secara manual (tenaga kerja manusia) bukan mesin. Hal ini demikian kerana, jika menggunakan tenaga kerja manusia, isi ikan lebih bersih, cara penyiangan ikan lebih baik dan segala isi perut ikan akan dikeluarkan dan ini menjadikan penghasilan keropok ini bermutu tinggi, dijamin kebersihan dan "kemanisan" isi ikan akan terasa apabila keropok ini siap digoreng.
2- Setelah siap isi ikan diproses, diadun dengan bahan-bahan lain, kemudian direbus selama 3jam untuk memastikan keropok keping tahan lebih lama sehingga hampir satu tahun.keropok keping yang telah siap dipotong akan dijemur selama satu hari dibawah cahaya matahari yang terik untuk memastikan keropok ini kembang apabila digoreng. Semakin lama keropok ini dijemur semakin rangup apabila dimakan.
3- Ini merupakan hasil selepas melalui proses penjemuran selama 1 hari. Terdapat kehitaman pada keropok tersebut menunjukkan terdapat banyak isi ikan sewaktu pemprosesan dilakukan.
4- Keropok akan dibungkus ke dalam bungkusan kedap udara dan ditimbang mengikut kuantiti yang telah ditetapkan. Gambar di atas menunjukkan keropok 500gm satu bungkus
5- Tadaaaaaaaaaaa... Inilah hasilnya apabila digoreng. Sedap, rangup dan kembang ditambah pula dengan sos pencicah keropok menambahkan lagi kesedapan keropok ini.
Pengusaha/Pengeluar
MOHD AL-AMIN BIN RAMLY,
MAK KEMAS,BUKIT PAYONG,
21400 MARANG,
TERENGGANU.
www.wasap.my/+60199126925
www.wasap.my/+60196277553
https://www.facebook.com/aminnramly/
Kenapa Keropok Keping Mak Kemas Bukit Payong antara keropok keping paling sedap di Terengganu????


Keropok Keping Mak Kemas Bukit Payong dihasilkan daripada ikan "fresh" yang bermutu tinggi. Dibawah merupakan proses dalam menghasilkan keropok keping ini.
1- Ikan Tamban yang baru diperolehi dari nelayan tempatan terus diproses secara manual (tenaga kerja manusia) bukan mesin. Hal ini demikian kerana, jika menggunakan tenaga kerja manusia, isi ikan lebih bersih, cara penyiangan ikan lebih baik dan segala isi perut ikan akan dikeluarkan dan ini menjadikan penghasilan keropok ini bermutu tinggi, dijamin kebersihan dan "kemanisan" isi ikan akan terasa apabila keropok ini siap digoreng.

3- Ini merupakan hasil selepas melalui proses penjemuran selama 1 hari. Terdapat kehitaman pada keropok tersebut menunjukkan terdapat banyak isi ikan sewaktu pemprosesan dilakukan.
4- Keropok akan dibungkus ke dalam bungkusan kedap udara dan ditimbang mengikut kuantiti yang telah ditetapkan. Gambar di atas menunjukkan keropok 500gm satu bungkus

Pengusaha/Pengeluar
MOHD AL-AMIN BIN RAMLY,
MAK KEMAS,BUKIT PAYONG,
21400 MARANG,
TERENGGANU.
www.wasap.my/+60199126925
www.wasap.my/+60196277553
https://www.facebook.com/aminnramly/
Alhamdulillah saya dh beli & rasanya memang sedap. Anak2 dan suami serta anak buah, semua suka.
BalasPadamTerbaik!
Alhamdulillah
PadamTerimakasih sis
Semoga di murahkan rezeki sis n famly sis
aminn